Σήμερα μας επισκέφθηκε στην τάξη ο δάσκαλος της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Θυμιανών, κύριος Δημήτρης Καρίτης, ο οποίος με τους μαθητές του ασχολείται, όπως κι εμείς, με θέματα σωματιδιακής φυσικής στο πλαίσιο του προγράμματος ?Playing with Protons?. Ήρθε στην τάξη για να μας κάνει επίδειξη ενός πολύ εντυπωσιακού πειράματος.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός θαλάμου νέφωσης, όπως είχε φτιάξει ο φυσικός Charles Wilson, στο πλαίσιο των ερευνών του, καθώς προσπαθούσε να φτιάξει τεχνητά νέφη.  Ο κύριος Δημήτρης είχε όλα τα απαραίτητα υλικά για να δημιουργήσει τον απλούστερο ανιχνευτή σωματιδίων μέσα στην τάξη μας! Αυτά ήταν μια ορθογώνια μεταλλική μαύρη πλάκα, ένα πλαστικό καπάκι επενδυμένο με τσόχα βρεγμένη με ισοπροπυλική αλκοόλη, ξηρός πάγος και φακοί.   Ο ξηρός πάγος που βρίσκεται σε θερμοκρασία -79 βαθμών Κελσίου, σχημάτισε ατμούς αλκοόλης κοντά στον πυθμένα λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Οι ατμοί αυτοί συμπυκνώθηκαν  σε υγρό όταν γίνονταν η διέλευση ενός φορτισμένου σωματιδίου με αρκετή ενέργεια δημιουργώντας σταγονίδια που σχημάτισαν τροχιές. Έτσι παρατηρώντας πολύ προσεκτικά τον θάλαμο, διαπιστώσαμε τις μικρές κινήσεις σαν ουρίτσες μέσα στον θάλαμο νέφωσης.

Αυτό λοιπόν, ήταν η διέλευση ιονισμένων- φορτισμένων  σωματιδίων, μιονίων της κοσμικής ακτινοβολίας με αρκετή ενέργεια. Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στον ουρανό με το αεροπλάνο, όταν δεν βλέπουμε το ίδιο το αεροπλάνο αλλά το ίχνος που αφήνει. Κάπως έτσι είχαμε την τύχη να δούμε τα απλούστερα στοιχεία από τα οποία είναι φτιαγμένα τα πάντα να καταγράφονται από τον δικό μας ανιχνευτή  και  πήραμε τον ρόλο των ερευνητών μέσα στην τάξη! Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Δημήτρη για την όμορφη εμπειρία!