Την Παρασκευή το πρωί δεχτήκαμε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στην τάξη μας. Πρόκειται για τον κύριο Μίμη Κωνσταντινίδη,  μέλος του Συλλόγου  Αστρονομίας Χίου, μαζί με τον οποίο κουβεντιάσαμε για τα μυστήρια του ουρανού. Μέσα από ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού, είδαμε στην τάξη ρεαλιστικά τον ουρανό, όπως ακριβώς θα τον βλέπαμε τη νύχτα με γυμνό μάτι ή με τηλεσκόπιο. Αναφερθήκαμε σε ορισμένους αστερισμούς που φαίνονται αυτή την εποχή το βράδυ, όπως για παράδειγμα τη Μεγάλη και τη Μικρή Άρκτο  με τον πολικό αστέρα στην ουρίτσα της, τον  αστερισμό  της Παρθένου κ.α.

Ο κύριος Μίμης μας εξήγησε μεταξύ άλλων ότι τα αστέρια που ζουν δισεκατομμύρια χρόνια είναι σαν μικρές μπάλες από υδρογόνο και παράγουν ενέργεια από πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης που συμβαίνουν στον πυρήνα τους. Μιλήσαμε για τα πεφταστέρια που είναι μικρά κομμάτια κομητών τα οποία εξ? αιτίας της τριβής τους όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα σχίζουν τον ουρανό αφήνοντας αυτή τη χαρακτηριστική λάμψη και μας ξεγελούν σαν να ναι αστέρια.  Συνειδητοποιήσαμε ότι ο ουράνιος θόλος κέντριζε πάντα την προσοχή του ανθρώπου. Από το παρελθόν μέχρι σήμερα και σε όλους τους λαούς του κόσμου οι άνθρωποι κατέτασσαν τα αστέρια σε ομάδες και τους έδιναν με τη φαντασία τους σχήματα και ονόματα για να μπορούν να προσανατολίζονται. Έτσι έχουμε την κατ? εμάς  Μεγάλη Άρκτο (αρκούδα), να είναι κάρο σύμφωνα με τους Κινέζους και κουτάλα σύμφωνα με τους Γάλλους. Τα ονόματα των αστερισμών κρύβουν μέσα τους μύθους και παραδόσεις, ιστορίες ανθρώπων και λαών πάνω στη Γη.

Η προσφορά της αστροπαρατήρησης στην κατανόηση των ουράνιων φαινομένων είναι πολύ σημαντική και ο άνθρωπος με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχει καταφέρει πλέον να προσεγγίσει πολύ τον ουρανό. Η επόμενη φορά που θα συναντηθούμε με τον Σύλλογο Αστρονομίας Χίου, θα είναι ένα βράδυ του Ιούνη στο σχολείο μας, όπου θα έχουμε τη χαρά να παρατηρήσουμε αστέρια και πλανήτες μέσα από τηλεσκόπια και παρέα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα μυστικά που κρύβει ο απέραντος ουρανός και είναι διατεθειμένοι να τα μοιραστούν μαζί μας!